Millaista on sisällöntuottajan työ IG:ssä?

 
WhatsApp Image 2019-03-06 at 2.33.42 PM.jpeg

Merkittävä osa omasta työstäni pyörii nykyään sisällöntuotannon - ja erityisesti Insta-sisältöjen - parissa.

Monille saattaa kuitenkin olla epäselvää se, mitä kaikkea sisällöntuottaja esimerkiksi juuri Instagramissa tekeekään, joten tänään ajattelin hieman valottaa teille tätä aihetta!

Pohjustuksena aiheeseen voisin sanoa, että työni on aika vaihtelevaa eivätkä päivät ole kovin usein samankaltaisia keskenään. Tästä huolimatta tietyt peruselementit hallitsevat työviikkojani; nämä elementit ovat kirjoittaminen sekä valokuvaaminen.

Instagramin puolella ovat nämä työni peruskulmakivet juurikin ne asiat, jotka IG-hommianikin pyörittävät. Instahan on ensisijaisesti visuaalinen alusta, joten on luonnollista, että tuottaessani sisältöjä IG:n puolelle (omiin kanaviini/asiakkaiden feedeihin) ovat kuvat yksi osa-alue jota työstän.

Kuvamaailmojen luomiseen liittyy toki paljon muutakin kuin itse valokuvaaminen.

Kaikki lähtee liikkeelle sisältösuunnitelmasta, johon teen ensin rungon tekstien/aiheiden muodossa - tämän jälkeen valitsen/kuvaan aiheisiin sekä feedin ilmeeseen sopivat kuvat. Asiakkaideni kohdalla on usein niin, että kuvaan joitain kuvia itse ja osa otoksista tulee sitten asiakkaiden omista kuvavalikoimista. Kuvien ottamisen/valikoimisen jälkeen käyn vielä editointityökalulla läpi ne kuvat, jotka kaipaavat visuaalista hiomista. Lempityökaluni kuvien editointiin ovat Lightroom (jota käytän läppärillä) sekä VSCO (jota käytän puhelimella).

Sisältösuunnitelman tekstirunkojen sekä -kuvien ollessa valmiina suunnitelmapohjassani (suosimme molemmat Tarun kanssa Planolya IG-sisältöjen suunnitteluun) on seuraava työvaiheeni valmiiden tekstien muokkaaminen aiheideoiden/tekstirunkojen pohjalta.

Tekstejä teen tällä hetkellä IG:n puolelle sekä suomeksi että englanniksi, kanavasta riippuen. Tekstit kumpuavat itseltäni usein suhteellisen helposti ja luontevasti kuvan tai kuvaan liittyvän aiheen maailmasta inspiraatiota ammentaen, mutta joskus saatan löytää itseni vanhan kunnon writer’s blockin luota.

Tällöin jätän usein teksti-ideat hetkeksi hautumaan ja teen joitain muita hommia, jotta ajatukset pääsevät taas rullailemaan. Palaan “jumittaviin” teksteihin myöhemmin, saatuani ideointifiiliksestä jälleen kiinni. Ideoita haen myös mm. Instaa selailemalla sekä lehtiä ja kirjoja lukemalla.

Tällä hetkellä käytän IG-kuvasisältöjen kuvaamiseen Sony α5000 kevyttä järjestelmäkameraa sekä toki usein myös puhelintani.

Tällä hetkellä käytän IG-kuvasisältöjen kuvaamiseen Sony α5000 kevyttä järjestelmäkameraa sekä toki usein myös puhelintani.

Kuva- ja tekstielementtien lisäksi tuotan IG:n puolelle myös videomateriaaleja; sekä IGTV:seen että Insta Storiesiin. Videomuodossa olevaa sisältöä tuotan niin omiin kuin myös asiakkaideni kanaviin.

Videomateriaaleja itselleni tuottaessa on otteeni luonnollisesti henkilökohtaisempi ja olen enemmän omalla persoonallani mukana videoissa. Asiakkaille videoita tehdessäni on kulma tuote-/palvelukeskeisempi, kyseisen yrityksen omaa brändiä sekä persoonaa tukeva.

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että sisällöntuottaminen on hyvin monipuolista ja luovaa hommaa; eikä näitä töitä tehdessä voi koskaan väittää keksineensä jo kaikkea sillä niin Instagram kuin muutkin alustat kehittyvät jatkuvasti - ja sitä kautta myös niihin tehtävät sisällöt löytävät uusia muotoja. Ja tämä onkin omasta mielestäni yksi kiinnostavimmista asioista sosiaalisen median sisältöjä tuotettaessa!

Uusien some-alustojen ja -toimintojen syntyessä on sisällöntuottajankin aina kehityttävä muutosten mukana - tämä pitää työt mukavan liikkuvina ja mielen freesinä!

-Viola