Miten Instagramin algoritmi toimii vuonna 2018?

 
Instagram-algoritmi-2018_2.jpg

Käyttääksesi Instagramia mahdollisimman tehokkaasti osana markkinointiasi, tulee sinun ymmärtää millä tavoilla Instagram toimii.

Instagram julkaistiin 2010 ja se toimi alunperin sillä logiikalla, että näkemäsi kuvavirta näytti seuraamiesi tilien kuvia kronologisessa järjestyksessä. Vuonna 2016 tämä muuttui, kun Instagram otti käyttöön algoritmi-perusteisen sisällön näyttämisen. Siitä lähtien käyttäjät ovat yrittäneet päästä perille, miten algoritmi milloinkin toimii. Monia on mietityttänyt se, miksi joku kuva näkyy yhdelle, mutta toiselle taas ei. Tämä pohdinta on luonut haasteita siihen, kuinka omille kuvilleen voisi luoda laajempaa näkyvyyttä.

Tänä vuonna on Instagramin oma tiimi antanut vastauksia algoritmin logiikasta sekä pistänyt lopun muutamille sinnikkäille huhuille sen ominaisuuksiin liittyen. Algoritmin peruslogiikka on ollut sellainen, kuin mitä monet ovatkin jo omilla tahoillaan epäilleet sen olevan. (Mikäli  olet seurannut keskusteluja Instan algoritmiin liittyen viimeisten vuoden-parin aikana niin olet varmasti asiasta jo aika hyvin kärryillä, alla kuitenkin vielä infoa aiheesta). 
 

INSTAGRAMIN ALGORITMIN PERUS PERIAATTEET:

Algoritmi käyttää muutamaa perusperiaatetta, joiden mukaan se näyttää käyttäytymisesi perusteella valittuja kuvia kuvavirrassasi. Jokaisen kuvavirta eli feed on aina uniikki. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka olisi olemassa kaksi tiliä, jotka seuraisivat täsmälleen samoja tilejä, tilien kuvavirrat olisivat silti erilaiset - sen perusteella miten tilin käyttäjä käyttäytyy. 
 

Nämä ovat vuonna 2018 Instagramin algoritmin perusperiaatteet:

1. KIINNOSTUS

Algoritmi pyrkii tulkitsemaan, minkälaisista julkaisuista pidät feedissäsi. Tulkinta perustuu siihen miten olet aiemmin reagoinut vastaavanlaiseen sisältöön. Tämä siis tarkoittaa, että jos haluat saada omaa sisältöäsi paremmin näkyville, panosta julkaisuissasi siihen, että ne saisivat sitoutettua yleisöä. Parhaiten teet tämän kun jaat laadukasta visuaalista sisältöä yhdistettynä mielenkiintoisiin ja koukuttaviin kuvateksteihin. 

2. AJANKOHTA

Vaikkakin Instagram siirtyi käyttämään algoritmia (poistaen kronologisen feedin) ilmoitti se tänä keväänä, että algoritmia päivitetään tavalla joka tuo enemmän uusia julkaisuja feedin yläosaan. Toisin sanoen: ajankohtaisia julkaisuja näkyy nyt feedissä enemmän, tehden siitä hieman perinteisen kronologisemman syötteen tuntuisen. Tämä tarkoittaa sitä, että julkaisuajankohdalla on taas väliä. Eli jos haluat, että julkaisusi näkyvät herkemmin algoritmin syövereistä, niin tutki milloin yleisösi on linjoilla ja julkaise kyseisinä suosittuina ajankohtina. 

3. KANSSAKÄYMINEN

Seuratessasi jotakuta Instagramissa tutkii algoritmi teidän välistänne suhdetta sekä kanssakäymistä. Mitä enemmän olet Instagramissa tekemisissä jonkun tietyn tilin kanssa, sitä herkemmin näet juuri tuon tilin postauksia omassa feedissäsi. Makes sense, koska todennäköisesti olet kiinnostunut sellaisten tilien ja ihmisten sisällöistä, joiden kanssa olet paljon yhteyksissä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että voit nähdä pienemmänkin seuraajamäärän omaavan tilin julkaisuja, jos olet itse kyseisen tilin suuntaan aktiivinen. Tästäkin syystä kannattaa brändinä ja markkinoijana pyrkiä autenttiseen ihmisten väliseen kanssakäymiseen Instagramissa. Ihmiset, jotka haluavat olla tekemisissä kanssasi tai hengailla brändisi parissa näkevät myös jatkossa herkemmin julkaisujasi. Näin sinä olet luonnollisesti herkemmin heidän mielessään mikäli he joskus tarvitsevat sellaisia palveluita tai tuotteita, joita sinä tarjoat. Yksittäisten kommenttien sijaan panosta pitkäaikaisten suhteiden luomiseen ja pyri tarjoamaan sellaista sisältöä, josta yleisösi on kiinnostunut. 

 

MUITA ALGORITMIIN JA SOVELLUKSEN KÄYTTÖÖN VAIKUTTAVIA ASIOITA:

 • KUINKA MONTAA TILIÄ SEURAAT
  Edellä mainittujen kolmen pääasian lisäksi näkemääsi sisältöön vaikuttaa mm. se, ketä sinä seuraat ja miten paljon käytät sovellusta. Jos seuraat vain muutamaa tiliä, et anna algoritmille juurikaan materiaalia; tällöin näet runsaasti sisältöä vain noilta muutamilta seuraamiltasi tileiltä. Toisaalta, jos seuraat tuhansia tilejä, näet todennäköisemmin vähemmän sisältöä per seuraamasi tili.

 

 • KUINKA USEIN JA MITEN KAUAN KÄYTÄT APLIKAATIOTA
  Jos käytät appia harvoin ja vain lyhyissä pätkissä, näet vain algoritmin määrittelemän top -sisällön. 

 

 • EI OLE OLEMASSA "SHADOWBANNIA" 
  Etenkin viime vuonna kulki sitkeänä huhu, että Instagramissa on käytössä "shadowban". Shadowban on termi, joka tarkoittaa tilannetta, jossa Instagram blokkaisi sellaisia tilejä jotka käyttävät liian paljon hashtageja tai käyttävät jatkuvasti samoja hashtageja julkaisuissaan. TechCrunch:n mukaan Instagramin puolelta on tämä huhu kumottu. 

 

 • JOS JULKAISET USEIN, SE EI VAIKUTA NÄKYVYYTEESI NEGATIIVISESTI
  On myös kuultu puhuttavan, että mikäli postaat liian usein voi se haitata näkyvyyttäsi, mutta tämäkin on vain huhu eikä pidä paikkaansa. Voit siis julkaista vaikka kaksi kertaa päivässä, mikäli näin haluat. Tuolloin on tosin  huomioitava se asia, että algoritmi erottaa nämä julkaisut ja toinen postauksista saattaa saada vähemmän näkyvyyttä kuin toinen - ihan vaan jo algoritmin takia. 

 

 • INSTAGRAM STORIESIN JA VIDEOIDEN KÄYTTÖ PARANTAA NÄKYVYYTTÄSI
  On ajateltu, että mikäli käyttää Instagramin kaikkia elementtejä, parantaa se omaa näkyvyyttä. Tämäkään ei kuitenkaan pidä paikkaansa eli videoiden, Insta liven ja storiesin käyttö ei sinällään auta julkaisujasi algoritmin valossa parempaan näkyvyyteen. Mutta ne, jotka katsovat feedissä paljon videoita, saavat niitä itselleen enemmän näkyville, aivan kuten kuvienkin puolella. Huomioitavaa on myös, että IG Storyja katsotaan nykyään paljon, eli siinä mielessä storiesin käyttö voi antaa sinulle lisänäkyvyyttä. Eli ainut keino saada paremmin näkyvyyttä on tuottaa loistavaa ja seuraajia kiinnostavaa sisältöä.

 

 • BUSINESS-TILIT EIVÄT SAA PAREMPAA TAI HUONOMPAA NÄKYVYYTTÄ
  Monelta suuntaa on kuulunut paljon huhuja koskien epäilyä siitä, että vaihtaminen business-tiliin vähentäisi tilin näkyvyyttä. Instagramin product designer Christina d’Avignon kertoi Recodelle että Instagram kohtelee kaikkia tilejä samalla tavalla - huhu ei siis ole totta. Business-tilissä on sitä vastoin selkeä plussa verrattuna normitiliin: sen avulla saa käyttöönsä analytiikan, jonka tutkiminen puolestaan auttaa luomaan parempaa sisältöä ja voi siten edistää näkyvyyttä.

                     

                    Toivottavasti sait näistä vinkeistä uutta ymmärrystä liittyen siihen, kuinka Insta toimii. Sovelluksen perustoimintojen                          ollessa sinulle selkeitä, on helpompi myös lähteä suunnittelemaan strategiaa Instagramin suhteen.

Kivoja hetkiä Instan parissa!


- Taru & Viola